Unapređenje ženskog preduzetništva – Marketing i nove tehnike za bolje poslovanje

Sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Pirota, sopstveni biznis je tokom prethodne godine započelo ukupno 89 lica od kojih je 45 žena. Žene su u svojim firmamama najčešće jedina zaposlena lica, a poslovi kojima se bave su u najvećem procentu usluge ili zanati kroz koje iskazuju svoju kreativnost.

Da bi se opstalo na tržištu i nakon subvencionisanog perioda neophodno je stalno unapređenje poslovanja, modernizacije i korišćenja novih tehnika, ističu preduzetnice.

Biljana Marinkov je preduzetnica od 2017. godine kada je sredstvima Nacionalne službe za zapošljavanje registrovala radionicu za izradu suvenira i dekupaž dekoracije i tako porodični hobi pretvorila u posao. Ona kaže da je u proteklom periodu stalno radila na unapređenju posla i modernizaciji, ali da jako veliku pažnju posvećuje i marketingu.

U ime žena preduzetnica ona kaže da su brojne procedure i sistemska rešenja otežavajuća okolnost koja ne ide u prilog ženama koje same vode svoje biznise i koje su ujedno jedina zaposlena lica u svojim firmama.

– Najveći neprijatelj je crno tržište odnosno oni koji se bave istim poslom, ali nemaju registrovane firme, pa samim tim ni troškove i svoje proizvode prodaju po nižim cenama – kaže Marinkov.

Ona ističe da je svojim angažovanjem u civilnom sektoru stekla iskustvo i znanje o projektnom finansiranju i da tu vidi mogućnost za unapređenje poslovanja.

Kroz projekat ZIP centra njena firma DekuPi dobila je reklamni sajt.

– Prisutni smo na društvenim mrežama, ali kada želite da pristupite firmama, vi ne možete da ih uputite na instagram stranicu ili fejsbuk profil, već pošaljete link ka vašem sajtu gde se mogu videti proizvodui i novine koje se uvode – kaže Marinkov.

Prema njenim rečima, sajt je odličan način unapređenja poslovanja koji za razliku od kataloga koji je do sada išao uz ponudu, pruža uvek ažurirane podatke sa najnovijim informacijama o proizvodima i uslugama koje se nude.

Biljana Marinkov zaključuje da na lokalu ima odličnu podršku kroz razne programe i saradnje, ali bi volela da posluje u uređenom sistemu gde važe ista pravila za sve.

izvor: Pirotske vesti | Petak, 17.02.2023.| 17:28

Ostavite odgovor